Kossel Mini – update

Kossel Mini – update

 

Aseară pe la 6.30-7  a venit Bogdan să legăm electronica la imprimantă. Folosim Sanguinololu Atmega 1284P v1.3a. Motivul alegerii e că e tot ansamblul electronic are un footprint mic și poate fi montat sub sticlă, la baza imprimantei, printre motoare.

Dupa ce s-au mufat toate cablurile de la motoare, endstopuri, extruder, etc. a sosit momentul testării. Primul hop a fost să trimitem o comandă la firmware pentru mișcarea motoarelor până la endstopurile de sus.

Ora: aprox. 20.00

Cu această ocazie am constatat că trebuie inversate pozițiile mufelor motoarelor pe board pentru că motoarele sunt montate în diverse poziții și astfel sensul de rotație e diferit. Ideea e ca toate cele trei motoare X/Y/Z să aiba același sens de rotație pentru a mișca sincron curelele dințate. Nu e nimic greșit dar trebuie testat şi apoi umblat corespunzător.

Pasul doi: comanda G28 pentru a trimite motoarele în sus. Se observă că board-ul nu reacționează la comenzile de endstop.

Verificari: Comanda M119 pentru a verifica statusul endstopurilor. Dupa ceva timp și nervi consumați Bogdan își aduce aminte că există niște siguranțe (fuses)  care trebuie configurate în chipul Atmel pentru a bloca JTAG. A fost un A-HA! moment…. Pentru că, zice pagina de wiki a Sanguinololu:

Symptoms of incorrect fuse settings:

  • X axis only moves in one direction.
  • Endstops do not work

Deci fuck… mergem să luăm programatorul de chipuri USBTiny pentru a scrie in EPROM valorile în siguranțele respective. Pe pagina de wiki scrie ceva.. de fapt trebuia scris altceva. După asta trebuie scris bootloaderul din nou tot cu USBTiny. Dar conform legilor lui Murphy, evident ceva trebuie să nu meargă. Singurul bootloader care a mers a venit din Arduino 0.23.

Evident, toate aceste lucruri au sens dacă stai să te gândești.. doar că nu e scris pe nicăieri.

Pe la ora 23.00 am reușit să mișcăm brațele imprimantei și să o facem să se oprească la endstopuri.

Pasul următor e să verific integritatea și numarul biluțelor de rulment din carriage pentru că e un blocaj ciudat pe undeva. Ori bilele ori curentul trimis la motoare e prea mare. Bogdan zice că lipsa unor biluţe. O să vedem.

 

2 comments on “Kossel Mini – update
  1. istvan says:

    salut, eu sunt proiectant de jucarii si asi dori sa experimentez cu piesele de jucarii daca se imbin intre ele daca sunt ergonomice etc., asi dori sa cumpar un printer 3d: https://thre3d.com/product/1841-kossel-complete-kit. Dar inaite de toate, asi fi interesat daca tu pot sa construiesti la pret mai avantajos o imprimanta FDM tip kossel cu layer height maximum 100 micron? merci

  2. Acum chiar daca as vrea nu as putea din lipsa de timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*