Thorens BTD-12S antiskating

Thorens BTD-12S antiskating

Prin 1961 când a aparut prima data bratul Thorens BTD-12S, nu se punea problema de antiskating (link). Bratul se împerechea exceptional cu Shure M75 si de asemenea si mai bine cu Denon DL103, fiind construit pentru doze destul de greute.

Totusi, chiar si asa, e nevoie si de un pic de antiskating ca sa se poata compensa fortele laterale. M-am inspirat din designul de la EMT 929 respectiv Thorens TP14 si a iesit un ansamblu din 3 piese:

  • saiba pentru placa de brat, prin care se trece firul de care se ataseaza greutatea de 2 gr (calculata ca la Thorens TP14)
  • piesa pentru pivot, care sta deasupra saibei de mai sus
  • tija de care se agata celalalt fir al greutatii. Aceasta piesa este atasata pe pivotul care da miscarea orizontala

In poza avem ansamblul antiskating de la Thorens TP14 (o versiune imbunatatita a bratului BTD-12S). In plus, fata de BTD-12S are antiskating iar contragreutatea e pe un ax spiralat care permite o reglare mai fina a VTF.

Eu nu am cum sa vin cu tija sub teava, nu am de ce sa o agat, în schimb ma folosesc de surubul de sub rulmentul vertical. Designul arata cam asa:

Sper în câteva zile sa ajung sa fac si varianta 3D din rasina, sa montez si sa vad cum se misca totul.

1 Comment on “Thorens BTD-12S antiskating

  1. Interesant design! Imi place cum ai reusit sa improvizezi si sa adaptezi conceptul de antiskating pentru bratul Thorens BTD-12S. Este impresionant cum ai reusit sa imbunatatesti acest brat prin adaugarea unor elemente suplimentare, precum tija pentru agatarea firului de greutate. Sunt curios/a sa vad si varianta in 3D din rasina si cum va functiona in practica. Felicitari pentru initiative si mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*